Bekende Advocaat

Er zijn in Nederland vele bekende advocaten. Mocht je de ambitie hebben dit beroep te gaan uitoefenen heb je nog een lange weg voor de boeg. Voordat jij als zelfstandig advocaat aan de slag kan moet je na jouw opleiding voor drie jaar advocaat-stagiaire zijn. Binnen deze stage worden nog examens gegeven en volg je een beroepsopleiding. Wanneer je dit alles goed hebt volbracht kan je als zelfstandig advocaat aan de slag.

Een van de fundamentele onderscheidingen van een advocaat is dat hij/zij partijdig is. Dit wil zeggen dat één kantoor niet verschillende belangen kan behartigen over een zaak. Dis is dan weer anders met een notaris. Die is onpartijdig en kan meerdere partijen met verschillende meningen en uitgangspunten gelijktijdig helpen.
Om een bekende advocaat te worden is dus heel wat geduld, ambitie en hard werk nodig. Bram Moscovits, zoon van Max Moscovits is zo’n bekende advocaat. Hij is bekend geworden door zijn, soms nogal schimmige, cliënten als Willem Holleeder, Willem Endstra en Geert Wilders. Daarnaast heeft hij ook enkele boeken geschreven. Bram Moscovits zegt eigenlijk nog meer van zijn vader te hebben geleerd dan van zijn studie.
Een andere bekende advocaat is Britta Böhler, focust zich op politiek recht en is lid geweest van de Eerste Kamer voor Groenlinks. Een bekende zaak van haar is die tegen Jorge Zorreguieta (vader van Koningin Maxima) toen hij voor haar huwelijk naar Nederland wilde komen. Naast Britta en Bram zijn er nog vele andere bekende advocaten. Denk aan Pieter Troelstra, Cees Korvinus en Gerard Spong.

Voor een advocaat betaal je al snel €175 tot €500 euro per uur, mocht je een van bovenstaande namen willen vragen ben je al snel het twee- of driedubbele kwijt. Bovenop het uurbedrag komen namelijk nog veel meer bijkomende kosten. Echter kan een advocaat ook pro deo voor jou aan de slag. Dit wil zeggen dat al zijn/haar onkosten plus uurtarief wordt vergoed door onze overheid. Dit heeft natuurlijk een plafond maar hierdoor is iedereen in Nederland verzekert van een rechtsvertegenwoordiging mocht die nodig zijn. Om voor pro deo in aanraking te komen moet je een zeer klein inkomen/ helemaal geen inkomsten krijgen.

Enkele interessante feitjes over advocaten:
– De kosten voor jouw studieboeken voor rechten zijn zeer hoog. Vaak worden ook alleen de beste studenten (top 5-10% van de klas) geaccepteerd, dit is met een reden, velen van de ‘slimste’ voelen zich tijdens de studie alsof ze continu achter de feiten aanlopen en maar de helft van de stof begrijpen.
– Het grootste advocatenkantoor ter wereld is Baker & Mckenzie uit Amerika en heeft vestigingen over de hele globe. Zo zit een kantoor in Antwerpen maar ook in Amsterdam.
– De beste rechtenopleiding kan je vinden op Harvard. Zoek je het iets minder ver van huis? De 11e beste opleiding is te vinden in Londen (Univesity College)
– Veel advocaten in zeer gerespecteerde firma’s maken werkwerken van 60 tot 80 uur. Zeg je sociale leven maar gedag.

Mocht je afgestudeerd zijn krijg je vast en zeker vaak de vraag om gratis advies. Wees hier voorzichtig mee, dit kan jou vakgebied niet zijn/je hebt nog te weinig ervaring. Zeg ook gerust nee, jij hebt namelijk genoeg tijd en geld in je studie gestoken om daar ook wat voor terug te vragen.