Advocaat zoeken

Bij het zoeken naar een advocaat komen vele factoren om de hoek kijken. Waar begin je? En wat zijn de belangrijkste dingen om in het oog te houden? Kijk eerst naar jouw situatie, heeft dit met strafrecht te maken? Of misschien met de sector huur- of arbeidsrecht? Daarnaast is het mogelijk dat je een familie dispuut opgelost wilt zien. Hiervoor kan jij het beste naar een kantoor gespecialiseerd in familierecht gaan.

Mocht je de kosten laag willen houden kan je kiezen voor een pas afgestudeerde advocaat. Dit kan het uurtarief flink naar beneden brengen. Daarnaast is het misschien mogelijk om jouw zaak pro deo te laten oplossen. Dit wil zeggen, mocht jij werkloos zijn of zeer weinig verdienen, dat de staat (een deel van) de onkosten op zich neemt.

Zoek je een advocaat en heb je al iemand op het oog? Dan is het ook zeer verstandig een voorgesprek aan te vragen. Tijdens dit gesprek kan jij beslissen of dit de juiste man/vrouw voor jouw situatie is. Een goede advocaat neemt namelijk geen zaken aan waar hij/zij niet kundig is of niet in geloofd. Daarnaast denkt de advocaat breed en creatief, is onafhankelijk en straalt vertrouwen uit.

Fijn om misschien een klein stukje informatie te lezen over het basisprincipe van een advocaat. Dit beroep heeft als basis uitgangspunt dat men geen twee partijen kan behandelen die verschillende belangen hebben bij de lopende zaak. Zo is een notaris weer precies tegenovergesteld en hoort onpartijdig te zijn. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld een gescheiden koppel te hulp staan terwijl zij beiden verschillende belangen hebben bij de situatie.

Enkele interessante feitjes over advocaten:
– Het grootste advocatenkantoor ter wereld is Baker & Mckenzie uit Amerika en heeft vestigingen over de hele globe. Zo zit een kantoor in Antwerpen maar ook in Amsterdam.
– De beste rechtenopleiding kan je vinden op Harvard. Zoek je het iets minder ver van huis? De 11e beste opleiding is te vinden in Londen (Univesity College)
– Veel advocaten in zeer gerespecteerde firma’s maken werkwerken van 60 tot 80 uur. Zeg je sociale leven maar gedag.
– De kosten voor jouw studieboeken voor rechten zijn zeer hoog. Vaak worden ook alleen de beste studenten (top 5-10% van de klas) geaccepteerd, dit is met een reden, velen van de ‘slimste’ voelen zich tijdens de studie alsof ze continu achter de feiten aanlopen en maar de helft van de stof begrijpen.

Mocht je denken: ‘ik heb wel een neef/nichtje dat rechten studeert of net is afgestudeerd, ik vraag het haar of hem wel’. Doe dat niet, dit gebeurt regelmatig en is zeer onverstandig. Soms zijn deze mensen namelijk nog te onervaren of vraag je iets waar zij niet in gespecialiseerd zijn. Daarnaast hebben zij ongelofelijk veel tijd en geld in de studie plus talloze stages gestopt. Het vragen van gratis advies is dus redelijk respectloos en mocht hij/zij geen nee durven zeggen zit jij daarna misschien met een geheel verkeerde oplossing. Mocht je het niet zo breed hebben kan je dus kijken of je voor een pro deo advocaat in aanmerking komt.